Sessions realitzades

29 FEBRER 08

CANVI DE CICLE EN EL MERCAT IMMOBILIARI,
UN EQUILIBRI DEL MERCAT?

 Es troba el sector immobiliari en una crisi irreversible? Quines polítiques aplicaran les entitats financeres davant la situació del mercat espanyol? La situació actual tindrà efectes per l'economia espanyola? Com pot redirigir l'estratègia el sector immobiliari? Cambractiva respondrà aquestes i d'altres qüestions en una sessió dirigida als empresaris del sector.

En el 2007 l'evolució del mercat de l'habitatge ha experimentat un canvi de tendència, després de manifestar forts creixements des de finals de la dècada dels anys noranta, amb rècords de beneficis en els darrers set anys. La caiguda de les vendes provocada per l'evolució a l'alça dels tipus d'interès determinen els resultats d'algunes companyies promotores i immobiliàries. Aquest canvi de conjuntura es manifesta en la reducció de beneficis i en els resultats de la cotització en Borsa d'algunes empreses destacades del sector. El sector, doncs, entra en una etapa de reequilibri del mercat.

Aquest procés de desacceleració, però, requereix ajustar l'oferta i la demanda en l'adquisició d'habitatges per afavorir un retorn ordenat a l'estabilitat del mercat. La manifestació de la crisi ha estat provocada essencialment pel protagonisme que ha adquirit el sector immobiliari en el creixement del conjunt de l'economia espanyola dels darrers anys.

Amb tot, però, la situació crítica manifestada en els darrers mesos si que fa canviar percepcions i estratègies. Els promotors han de ser més selectius a l'hora d'analitzar projectes, les famílies més prudents a l'hora de comprar pisos i demanar hipoteques i les entitats financeres a l'hora de concedir-les.

L'estabilitat tant en el sector financer espanyol com en el de la construcció és necessària en un economia com l'espanyola que, en opinió del Ministre d'Economia, se sent preparada per a l'etapa de desacceleració que afronta el sector immobiliari que pot restar entre mig i un punt del Producte Interior Brut.

A Espanya, gràcies a la política de prudència del Banc Central Europeu, el sector financer gaudeix una solvència suficient per afrontar les repercussions que s'hagin pogut derivar, per exemple, de la crisi iniciada als Estats Units amb les hipoteques "suprime".

Amb tot, però, les oportunitats de creixement i l'evolució del sector immobiliari depenen en gran part dels moviments del sector financer. Les caixes d'estalvi espanyoles han duplicat el seus crèdits al negoci immobiliari i constructor en els darrers anys fins al 79%. En el cas dels bancs, aquest pes arriba al 55%. Cal veure però quina estratègia adoptarà el sector financer en els propers anys. De fet, en la darrera edició de Barcelona Meeting Point, diversos representants d'entitats financeres van manifestar que es continuarien donant crèdits tant a les empreses immobiliàries com a les persones que solžlicitin una hipoteca.

Ens trobem en una situació de crisi? De crisi irreversible? O bé significa el retorn a una situació ordenada i d'equilibri entre l'oferta i la demanda? En aquest marc, el proper debat CAMBRACTIVA que ofereix la Cambra de Comerç i Indústria de Terrassa analitzarà, reflexionarà i donarà resposta a aquestes i a d'altres preguntes.

  • Quina és la situació actual del mercat immobiliari?
  • Quines són les polítiques que aplicaran les entitats financeres davant de la situació actual del mercat espanyol?
  • Un sector en crisi? Efectes per a l'economia espanyola
  • Es pot determinar l'impacte de la situació actual del sector de la construcció en altres sectors de l'economia?
  • Com redirigir l'estratègia del sector? Incidència de la gestió del sòl i els plans urbanístics en el futur dels mercats
  • Excés d'oferta i elevats preus dels habitatges. Quina és la clau de l'equilibri en el sector i en el mercat?
  • Continuarà existint demanda? Com serà aquesta?
  • Si es manté la taxa d'ocupació, els nivells de creixement demogràfic i el nivell de renda de les famílies, quina serà la incidència de la situació del mercat immobiliari? I si no es mantenen en aquestes variables?
Ponents:
JOSEP GRÀCIA BARBA
Especialista en anàlisi d'inversions i president de la societat de cartera Megasigma, conseller de la societat immobiliària francesa GECINA i exconseller de METROVACESA.
PERE VIÑOLAS
Professor del Departament de Control i Direcció Financera d'ESADE i conseller i director general del Grupo Financero Riva y García.
Moderador:
ANNA MUÑOZ
Directora del Diari de Terrassa

Divendres 29 de febrer del 2008, de 09:30 a 11 hores

Lloc: Cambra de Comerç i Indústria de Terrassa
(Blasco de Garay, 29 08224 Terrassa)

És imprescindible confirmar l'assistència:
Albert Moreno ·
Eva López ·

93 733 98 33

Sessió gratuïta

Aparcament gratuït

CANVI DE CICLE EN EL MERCAT IMMOBILIARI, UN EQUILIBRI DEL MERCAT?