Sessions realitzades

20 ABRIL 06

CAP A ON CAMINA L’ECONOMIA MUNDIAL?

Una reflexió sobre la situació actual de l'economia internacional
i les perspectives de futur

com incideixen les tensions geopolítiques en l’economia?
com afectarà la pujada de tipus d’interès?
en quina situació es troba l’euro?
com afecta la pujada dels preus del petroli?
convé una devaluació del dòlar?
quina és l’actual conjuntura dels mercats borsaris?
quin paper jugaran les monedes locals?
com invertir en el nou context econòmic internacional?

  En els darrers anys el dinamisme de l’economia espanyola s’ha reflectit en la construcció d’habitatges aportant un grau important del creixement global. Això ha estat així en gran part gràcies als baixos tipus d’interès que hi han hagut fins ara. A hores d’ara els tipus d’interès ja han tornat a l’alça.

Com pot repercutir aquesta situació en la conjuntura actual de l’economia espanyola?>

Aquests tipus d’interès històricament baixos i amb uns creixements dels beneficis empresarials importants ha fet que les borses europees, i en particular l’espanyola, hagin manifestat en els darrers tres anys un comportament excel.lent.

Continuarà aquesta tendència o bé hem arribat al sostre de la bonança econòmica?

Les tensions monetàries internacionals afecten la competitivitat de l’economia i les empreses europees i amenacen constantment la paritat del dòlar davant de l’euro.

Quin comportament tindrà l’euro a mig termini? Quines perspectives tenen els canvis dòlar-euro? Quines decisions es prendran vers al yuan? Què s’espera en els propers mesos?

Per ajustar el seu dèficit comercial, els Estats Units haurien de devaluar la seva moneda.

Una devaluació del dòlar a curt termini seria favorable o desfavorable per a l’economia internacional?

El despertar contundent de les economies de la Xina, India i altres mercats emergents han fet canviar totes les tàctiques del món industrial i empresarial occidental.

Fins a quin moment del futur s’estabilitzaran aquests canvis? Quin serà el paper dels nous mercats emergents com a finançadors del deute comercial americà en els propers mesos?

L’escenari de l’economia mundial en els últims anys també ha estat, en el seu conjunt, positiu. Amb una previsió de creixement mundial similar al del 2005, un context internacional favorable, un repunt en la confiança en les principals economies europees i una divisa que ha frenat en el 2005 la seva apreciació amb el dòlar, milloren les expectatives per a la Unió Econòmica i Monetària.

Continuarà aquesta bonança? Quines amenaces es detecten?

El problema que tot el món segueix ara mateix amb més neguit és el dels preus energètics. El petroli torna a vorejar els seus màxims històrics a causa de la tensió que registren importants països productors com Iran, Nigèria i Irak. De fet els preus creixen de forma imparable des de fa cinc anys i les reserves de petroli comencen a escassejar.

Com pot fer canviar la situació de l’economia global un continuat i imparable increment dels preus del petroli? Fins a on tenim resistència?

L’escenari geopolític mundial que descriuen els experts per a les pròximes dècades és ple d’inestabilitat. La incertesa en l’abastiment del consum de petroli en el futur, que representa avui el 36% de la despesa energètica mundial i és present al 90% del transport, afegit a les tensions polítiques internacionals, especialment entre occident i els països àrabs, propicien un clima d’inestabilitat que pot tenir importants repercussions en l’economia.

Què podem esperar en els propers anys? Com pot afectar aquesta situació político-social que viu el món en la marxa de les economies?

El paper d’Europa dins de l’economia internacional hauria de ser decisiu. La pregunta seria la següent: està en condicions Europa de liderar un canvi al món?

Quin lloc ocupa Europa avui en l’economia mundial? Quin ha de ser el posicionament estratègic d’Europa, de la zona euro, en l’economia internacional?

Amb aquesta sessió de debat, la Cambra vol aportar una anàlisi i una reflexió sobre la situació actual de l’economia internacional i les perspectives de futur de la mà de destacats especialistes sobre economia i finances del nostre país.

Ponents:
XAVIER ADSERÀ
Conseller Delegat del Grup Financer Riva y García, president de l’Institut Espanyol d’Analistes Financers a Catalunya i professor d’ESADE.
DAVID VEGARA
Secretari d’Estat d’Economia del Ministeri d’Economia i Hisenda.
JOAN VERDAGUER
Director regional a Catalunya de Banque Privée Edmond de Rothschild.
Moderador:
JAUME ALSINA
Analista financer i director general de JA Gestió.

Dijous 20 d'abril del 2006, de 18 a 20 hores

Lloc: Cambra de Comerç i Indústria de Terrassa
(Blasco de Garay, 29 08224 Terrassa)

És imprescindible confirmar l'assistència:
Núria López ·
Josep Invers ·

93 733 98 33

Sessió gratuïta

CAP A ON CAMINA L’ECONOMIA MUNDIAL?