Sessions realitzades

30 NOVEMBRE 06

LA CONCILIACIÓ TREBALL–FAMILIA, UNA ESTRATÈGIA EMPRESARIAL?

Inquietuds, riscos i oportunitats per a l’empresa

La conciliació de la vida aboral i familiar, una moda o necessitat?

Pot esdevenir un instrument competitiu per a l’empresa?

Com incidirà en les empreses la nova llei d’igualtat que impulsa el govern de l’Estat?

Presentació

El tema de la conciliació de la vida laboral i familiar ha esdevingut una inquietud i una preocupació per part de tots els àmbits de la societat. L’evolució de les societats modernes comporta el plantejament de certs canvis culturals, socials i econòmics que afavoreixen el debat en profunditat en tots els estaments i àmbits.

La situació actual de la conciliació de la vida laboral, personal i familiar, les necessitats i les demandes que es plantegen en aquest àmbit ha estat objecte d’estudi i reflexió per part d’estaments polítics, socials i , fins i tot, econòmics. El coneixement i la reflexió és obligat en un tema que mereix una anàlisi acurada i profunda des dels diferents punts de vista, tant social, com polític i econòmic.

Des del punt de vista de l’empresa, aquesta proposta pot representar un repte o pot crear una gran preocupació. La novetat del plantejament obliga a reflexionar i aquí les empreses també hi tenen un paper preponderant.

De fet, en un estudi impulsat pel Ministeri de Treball i Afers Socials el maig del 2005, es constata que des de les empreses les càrregues familiars es perceben, amb freqüència, com una amenaça per al rendiment laboral. En més del 60% de les empreses consultades per l’estudi s’opina que la solució a la compaginació ha de resoldre’s dins de les famílies de forma privada, al mateix temps que un 70% considera que l’empresa ha de tenir una orientació exclusiva a l’assoliment de la major productivitat. Malgrat tot, un 42% de les empreses reconeixen haver aplicat alguna mesura legislativa.

Al mateix temps, en els darrers mesos, ha estat notícia el nivell baix de productivitat mitjana de l’empresa espanyola en proporció amb les hores de treball (la productivitat espanyola està 16 punts per sota de la mitjana de l’UE) i la necessitat d’ampliar o reduir, des del punt de vista legal, la jornada laboral. I és que, davant l’increment de la competència internacional i algunes conseqüències de la globalització de l’economia, l’empresari es troba immergit en un ambient d’inseguretat, alimentat a més a més per la pressió de les amenaces de deslocalitzacions empresarials.

Avui el debat sobre la conciliació laboral i familiar és un repte. Des d’aquest punt de partida, CAMBRACTIVA pretén proposar una reflexió des dels diferents punts de vida de l’entorn empresarial i donar resposta a qüestions com les següents:

  • Per què les empreses haurien de dissenyar polítiques que permetin als seus treballadors compaginar el treball amb la vida personal?
  • Treballar més hores implica millors xifres de beneficis i més productivitat? Com pot resoldre l’empresari la necessitat de disponibilitat del treballador en el marc de la política de conciliació?
  • Com pot ser competitiva una empresa avui dia aplicant polítiques de gestió de recursos humans orientades a afavorir la conciliació de la vida laboral i familiar?
  • Quines són les tendències en altres països i, en tot cas, quins són els resultats empresarials de la seva implementació? Quins són els resultats de les experiències a Espanya?
  • L’entorn afavoreix l’esforç de les empreses en aquesta matèria? Quin hauria de ser el paper de les Administracions Públiques?
  • Quins avantatges i quins inconvenients té l’empresa que decideix aplicar mesures de conciliació?
  • Els beneficis de les polítiques de conciliació a l’empresa. La inevitable percepció del risc elevat en l’aplicació de noves polítiques de gestió a l’empresa pot estar causada per raons culturals, però els resultats de les polítiques de conciliació és poden mesurar i valorar? Quin és el paper de la direcció general? I dels treballadors?
Ponents:
ARANTXA BALSÓN
Directora de Desenvolupament i Innovació en RRHH del Grup ENDESA.
NURIA CHINCHILLA
Professora ordinària del Departament de Direcció de Persones a les Organizacions des de 1984 de l’IESE Business School (Universitat de Navarra) i directora del Centre Internacional Treball i Família de l’IESE Business School .
LUIS MIGUEL GARCÍA RODRIGUEZ
Director de Recursos Humans de Nestlé España.
ANDERS RÖNQUIST
Ambaixador de Suècia a Espanya.
Moderador:
SÍLVIA CÓPPULO
Periodista, directora d’ECOS, llicenciada en Psicologia i màster en Comunicació i Humanitats.

Dijous 30 de novembre del 2006, de 18 a 20 hores

Lloc: Cambra de Comerç i Indústria de Terrassa
(Blasco de Garay, 29 08224 Terrassa)

És imprescindible confirmar l'assistència:
Albert Moreno · | 93 733 98 33
Núria López · | 93 733 98 30

Sessió gratuïta

LA CONCILIACIÓ TREBALL–FAMILIA, UNA ESTRATÈGIA EMPRESARIAL?