Sessions realitzades

8 NOVEMBRE 07

ECONOMIA EUROPEA: CANVI DE CICLE?

 El país protagonista de la recuperació europea ha estat Alemanya, que ha passat de créixer un 1,4% a una xifra superior a un 3%. Durant l'any 2006, l'economia alemanya (el PIB més gran d'Europa en termes absoluts) va assolir el seu millor creixement des de l'any 2000, amb un increment d'un 2,7%.

Les xifres macroeconòmiques d'Alemanya han estat una bona notícia per als europeus, ja que els països de l'entorn s'han vist beneficiats per un efecte contagi, malgrat que això també ha donat marge al Banc Central Europeu per seguir apujant els tipus d'interès per tal d'evitar riscos inflacionaris.

D'altra banda, el canvi euro-dòlar ha estat fins ara un incentiu a les exportacions dels països de la zona euro. No obstant això, la situació actual, en què el canvi euro-dòlar no ens és tan favorable, podria comportar que les exportacions d'Alemanya es veiessin afectades negativament, i aquesta circumstància podria repercutir en la resta de països de la zona euro.

Al mateix temps, la situació dels mercats financers internacionals podria incidir en l'economia espanyola, que actualment ja preveu un creixement inferior al 3%. Davant certes situacions recents que indiquen un canvi de cicle en el sector immobiliari, caldrà tenir molt en compte les implicacions que se'n puguin derivar al sector financer, i analitzar de quina manera la situació d'aquest sector repercuteix en la confiança dels inversors, de les empreses i dels consumidors.

En el marc d'aquest escenari, i tenint en compte els diferents factors que incideixen en l'evolució de l'economia, la Cambra de Comerç i Indústria de Terrassa proposa la propera sessió de reflexió i debat, Cambractiva. Aquest debat tractarà, entre d'altres, els aspectes següents:

Qüestions:
  • Alemanya és avui el cor de la zona euro. Quina incidència pot tenir a mitjà termini la situació econòmica alemanya en l'evolució econòmica global de la UE?
  • Els nous governs d'Alemanya i França, com poden incidir en les polítiques europeistes de la Unió Europea? Quines serien les reformes estructurals que convindrien avui a la UE?
  • La crisi hipotecària dels EUA manifestada recentment i la desacceleració del mercat de l'habitatge afectarà el creixement previst en l'economia europea. Quina es preveu que sigui la tendència en els propers mesos?
  • L'eurozona és la segona economia més important del món. L'any 2006, el creixement econòmic a la zona euro va ser d'un 2,7%, la millor dada des de l'any 2000. Quines són les claus per combinar creixement econòmic, baix atur, baixa inflació i disciplina pressupostària per fer una Europa econòmicament forta?
  • La competitivitat ve determinada pel creixement de la productivitat. Quines són les claus de la productivitat en l'Europa actual?
  • Com influeix la incorporació dels nous països de l'Est a la Unió Europea? Avantatges i inconvenients per als països membres de la UE.
  • Tendirà la UE a afavorir una política d'immigració més unitària? Oportunitats i riscos de les polítiques migratòries actuals?
  • El procés de globalització econòmica s'ha produït amb major rapidesa que el de la globalització política. Com hauria d'enfocar a partir d'ara la UE la seva estratègia política comuna?
  • Quina serà la incidència de la tendència a la pujada dels preus de les matèries primeres i els productes energètics?
  • Situació i perspectives de l'economia espanyola en el marc de la UE.
  • L'excessiva dependència de les exportacions espanyoles als països d'Europa (75%), condiciona la seva competitivitat? El nous reptes de les relacions d'Espanya amb Europa.
Ponents:
IGNASI GUARDANS
Diputat al Parlament Europeu per CiU.
GUILLEM LÓPEZ-CASASNOVAS
Catedràtic d'Economia de la Universitat Pompeu Fabra i conseller del Banc d'Espanya.
EMILIO ONTIVEROS
Catedràtic d'Economia de la Universidad Autónoma de Madrid i president d'Analistas Financieros Internacionales (AFI).
Moderador:
FRANCESC TRIOLA
Director General de COM Ràdio.

Dijous 8 de novembre del 2007, de 18 a 20 hores

Lloc: Sala Forum del Diari Terrassa
(Vinyals, 61 Terrassa)

És imprescindible confirmar l'assistència:
Núria López ·
Desi Forcadell ·

93 733 98 33

ECONOMIA EUROPEA: CANVI DE CICLE?